Kom af med bumser og uren hud – vi guider dig til årsager og behandlinger

Hjælp til dig med bumser og uren hud

Du kender helt sikkert følelsen. I dag er dagen, hvor du har det vigtige møde på arbejdet. Eller måske skal du til en fest, som du har glædet dig til i ugevis. Men nu kan du se i spejlet, at et udbrud af bumser eller uren hud har indtaget dit ansigt.

Bumser, knopper og hudorme dukker altid op på de mest ubelejlige tidspunkter. Og faktisk er det et ret normalt problem at døje med uren hud. Alligevel kan det have en enormt negativ effekt på din selvtillid. Og i sidste ende kan det få dig til at gemme dig under mødet eller melde fra til festen.

Der er dog ingen grund til at lade bumser og uren hud styre dit liv. Der er nemlig rigtig gode muligheder for at komme problemet effektivt til livs. I denne artikel hjælper vi dig med at forstå, hvorfor uren hud opstår, og hvad bumser egentlig er. Vi giver dig også en grundig gennemgang af de forskellige behandlingsmuligheder. 

I artiklen gennemgår vi følgende:

Bumser - hvad er det?

Bumser er nok det mest kendte og det mest irriterende symptom på uren hud overhovedet. Du lægger mærke til dem, fordi de opstår som røde bylder eller betændte toppe i huden.

Bumser opstår, når hudens talgkirtler producerer for meget fedtstof. Talgproduktionen er i princippet en vigtig og naturlig del af hudens funktion. Men når den bliver for aktiv, bliver kirtlerne stoppet til. 

De tilstoppede talgkirtler er guf for hudens bakterier. Her er det særligt bakterien P-acnes, som er den værste synder. Denne bakterie elsker det overskydende hudfedt, som den går i gang med at nedbryde. Men undervejs i processen skaber den en betændelsestilstand. Det er betændelsen, som giver rødme og hvide eller gule toppe. 

Sexlinien.dk har skrevet endnu mere om, hvad bumser er, og hvorfor de opstår. Du kan læse deres indlæg om bumser på deres hjemmeside. 

Forskellige årsager til uren hud

Bumser er tit den primære årsag til frustration i forbindelse med uren hud. Men uren hud kan også vise sig på en række andre måder. De inkluderer blandt andet:

 • Hudorme – i form af black heads eller white heads
   
 • Tydelige tilstopninger af kirtler kaldet for komedoner 
   

Tit er den bagvedliggende årsag til uren hud dog den samme. De forskellige symptomer opstår nemlig allesammen som er resultat af en overaktiv talgproduktion. Det gør vores hud ekstra fedtet, og risikoen for tilstoppede kirtler større.


Lactoclear produkt mod uren hud på orange baggrund

Overfølsomhed for hormoner

Talgproduktionen påvirkes af den mængde af kønshormoner, som du har i din krop. I perioder med hormonel ubalance – for eksempel under puberteten, menstruation eller hvis du er gravid – vil du opleve, at du har mere tendens til uren hud. Hos nogle mennesker er talgkirtlerne ekstra følsomme over for kroppens hormoner. Det er typisk dem, der producerer for meget hudfedt og derfor døjer med uren hud. 

Død hud stopper cellerne

Din hud er en forunderlig og mærkelig størrelse. Og faktisk kan huden en masse ting, som er ret fascinerende. Det kan du læse mere om i denne artikel fra Samvirke.

Blandt andet er huden designet til at forny sig selv cirka én gang om måneden. Derfor taber du hele tiden døde hudceller, så de nye kan komme til. Men hos nogle mennesker er denne proces ikke effektiv nok. Det betyder, at de døde hudceller i for eksempel ansigtet bliver siddende og er med til at stoppe porerne til. Disse personer vil også have en større risiko for at få uren hud. 

3 myter om bumser

Nu har du allerede en lidt større forståelse for, hvad bumser og uren hud egentlig er for en størrelse. Du ved i hvert fald, hvad de primære årsager til problemet kan være. Selve behandlingen af uren hud vender vi tilbage til.

For først vil vi gerne punktere nogle af de myter, der florerer om bumser. Både på internettet, men i høj grad også os mennesker imellem. Når du lytter for meget til nogle af de fejlagtige fortællinger om uren hud, kan du nemlig nemt komme til at føle dig meget alene eller forkert. 

1. Det er kun teenagere, der får bumser 

Dette er nok en af de mest vedholdende fortællinger om bumser, der overhovedet findes. Derfor bliver rigtig mange voksne forvirrede og frustrerede, når deres urene hud ikke forsvinder efter teenagetiden. 

Men du er på ingen måde alene med dine voksenbumser. Det er nemlig langt mere normalt at døje med bumser som voksen, end de fleste tror. For mange kvinders vedkommende skyldes det blandt andet, at fænomener som menstruation, graviditet og overgangsalder bringer deres hormoner, og dermed deres hud, i ubalance.

Speciallæge i hudsygdomme Peter Bjerring har tidligere fortalt til magasinet Samvirke, at cirka 5 procent af kvinder og omkring 1 procent af mænd stadig døjer med uren hud, når de er omkring 40 år. 

2. Bumser skyldes dårlig hygiejne

På grund af navnet er uren hud for rigtig mange blevet lig med beskidt eller uhygiejnisk hud. Derfor kommer rigtig mange til at skamme sig ekstra meget, når de har en bums eller en genstridig hudorm.

Men bumser skyldes på ingen måde dårlig hygiejne. Problemet er en kombination af forskellige genetiske dispositioner for, hvordan din krop reagerer på hormoner, og hvor god din hud er til at udskille de døde hudceller. 

Bumserne kommer altså ikke, fordi din hud er beskidt. De kommer heller ikke, fordi du ikke går nok i bad. Når det så er sagt, så kan den rigtige renserutine og de rigtige renseprodukter godt være med til at komme bumserne til livs. 

Det kan du se mere om i denne video fra Skønhedslaboratoriet:

3. Man får kun bumser i hovedet

Endnu en vedholdende myte, som ikke er sand. Du kan nemlig få bumser de fleste steder på kroppen. Det mest almindelige er dog:
 

 • Bumser i hovedet (det inkluderer for eksempel bumser i hovedbunden, på hagen og i panden)
   
 • Bumser på ryggen (det inkluderer for eksempel uren hud på halsen, nakken og ned ad ryggen
   

Uren hud kan altså opstå et væld af steder. Men fordi uren hud på panden eller på hagen tit er mere tydeligt end uren hud på ryggen, tror mange, at ansigtet er det eneste sted. Bumser på ryggen er dog lige så irriterende og har samme behov for behandling som dem i ansigtet. 

Behandling af bumser og uren hud

Nu har du fået en grundig forståelse for, hvad bumser er. Det giver dig et meget bedre udgangspunkt for at behandle dem på den rigtige måde – og måske i sidste ende blive helt fri for de irriterende hudproblemer. 

Inden vi går videre er vi dog nødt til at understrege en vigtig pointe. Uren hud i form af mindre udbrud af bumser og måske hudorme, som denne artikel handler om, er et rimelig normalt hverdagsproblem. Derfor kan du også behandle det hjemmefra. 

Voldsomme og vedvarende udbrud kan til gengæld meget vel være akne. Akne er en hudlidelse, og den bør altid behandles i samarbejde med en hudlæge. Har du mistanke om, at du lider af akne? Så giver vi dig masser af råd og vejledning om akne.

Etablér den gode hudplejerutine

Bumser og uren hud kan blive reduceret af en god hudplejerutine. Men faktisk kan forkert hudplejerutine også være med til at provokere bumser. Så ender du med at blive hårdere ramt, end du ellers ville. Det kan for eksempel ske, når du bruger de forkerte produkter eller forsøger at udtørre din hud for meget. 

Derfor er det vigtigt at gøre de helt basale trin i en god hudplejerutine til en vane for dig. Her på siden finder du blandt andet seks basale råd til dette. 


Lactoclear hudplejeserie mod uren hud

De bedste produkter mod uren hud

Som vi kom lidt ind på i afsnittet ovenfor, er nogle hudplejeprodukter bedre i forhold til uren hud og bumser end andre. Hos LACTOClear specialiserer vi os for eksempel i hudpleje, der bekæmper urenheder uden at udtørre huden.

Generelt er markedet for hudplejeprodukter kæmpestort. Derfor kan det være rigtig svært at finde rundt i fordele og ulemper ved de forskellige produkter. For hvad skal du gå efter for at være sikker på, at produktet ikke irriterer din hud eller tørrer den ud?

Ingredienslisten kan være et rigtig godt praj. Generelt er det en god idé at gå efter produkter, der for eksempel indeholder:
 

 • Niacinamide (B3 vitamin): Forbedrer hudens elasticitet, mindsker synligheden af tilstoppede porer og giver en mere ensartet hudtone
   
 • Squalane: Findes allerede naturligt i vores hud. Den er plejende, beskyttende og giver balanceret fugt til huden
   
 • Glycerin: en af de bedste naturlige fugtgivere –trænger nemt ind i huden og virker udglattende - optimal fugtgiver til huden
   
 • Hyaluronsyre: Er en naturlig del af vores hud. Den binder væsken og giver fugt, fylde og elasticitet til huden
   
 • Probiotika. Et andet ord for mælkesyrebakterier. Det hæmmer betændelse. 

Gode grunde til at tænke over din kost

I hvor høj grad vores kost- og livsstilsvaner har indflydelse på uren hud og bumser er ikke fuldstændig afdækket af lægevidenskaben. Rigtig mange hudspecialister er dog ivrige fortalere for, at det du spiser i høj grad påvirker din hud.

Og der er gode grunde til i hvert fald at tænke en smule over din kost. Hvis du indtager rigtig meget mælk på daglig basis, kan du for eksempel risikere at forværre dine urenheder. Det skyldes, at mælk fremmer hormonproduktionen. 

Det samme gælder for meget sukkerholdig mad i store mængder. Hvis du oplever, at hudplejeprodukterne ikke virker, kan du derfor prøve at skære disse produkter ud af den kost i en periode. 

Virker p-piller mod uren hud?

Det er rigtigt, at nogle typer af p-piller kan være med til at reducere dine problemer med uren hud. Denne løsning er selvfølgelig kun tilgængelig for kvinder – i hvert fald indtil videre.

P-piller styrer kroppens hormoner, og stopper på den måde din menstruationscyklus. Men det er faktisk ikke denne hormonkontrol, der hjælper på bumserne. De såkaldte kombinations-p-piller er nemlig også designet til at hæmme hudens talgproduktion. 

Det er ikke alle typer af p-piller, som indeholder denne kombi. Hvis du ønsker at starte på p-piller, eller gerne vil skifte, er det derfor en god idé at snakke med din læge om dine problemer med uren hud og bumser først. 

 

FEM GODE RÅD MOD UREN HUD

 

 1. Anvend lunkent vand til vask af din hud
   
 2. Brug skånsomme pH neutrale vaske- og renseprodukter. Hud med urenheder er ofte sensitiv
   
 3. Vælg en fugtgivende creme mod uren hud og makeup, som ikke er poretilstoppende. Brug mineralbaseret makeup, så huden kan ånde
   
 4. Fjern makeup samt vask og rens huden hver morgen og aften
   
 5. Undgå udtørring af huden. Din hud har brug for ekstra fugt og næring for at kunne hele
   
 6. HUSK: Derudover er det altid godt at spise sundt, drikke rigeligt med vand og dyrke motion, så blodcirkulationen øges og affaldsstofferne bliver skyllet ud af kroppen. Det giver en sund hud, når man har en sund livsstil
Dit abonnement er på pause, dette er et preview