Forstå din hud – få hjælp til at finde din hudtype og de gode plejeprodukter

banner til artikel om uren hud

Uren hud? Bare rolig - du er ikke alene  

Udbrud af bumser, tydelige hudorme eller en allergisk reaktion på din hud kan være enormt generende og have negativ betydning for dit selvværd. Det kan nemt føles som om, at alle andre har perfekt hud. Samtidig opfører din sig fuldstændig utilregneligt. 


Men du er faktisk på ingen måde alene. Det er nemlig ikke kun børn og unge i puberteten, der oplever perioder med uren og fedtet hud. Helt op til 20% af alle voksne - især kvinder - oplever fortsat disse problemer op gennem voksenlivet.


Rigtig mange af os døjer altså med hudproblemer. Heldigvis kan disse problemer ofte løses med de rigtige hudplejeprodukter og den rigtige renserutine. I den forbindelse er det vigtigt at du ved, hvilken hudtype du har samt kender til hudens opbygning. På den måde kan du bedre forstå, hvad der sker, når du oplever urenheder. 

 

I denne artikel vil vi gennemgå følgende:

Uren hud, fedtet hud eller tør hud – hvad sker der egentlig?

Uren og irriteret hud kan vise sig på mange forskellige måder. Det afhænger især af hvilken hudtype du har, som vi vender tilbage til i næste afsnit. 


forstå din hud - oversigt

Bumser og rødme er et af de mest normale symptomer på uren hud. De forårsages ofte af én bestemt bakterie. Den bliver kaldt for P-acnes bakterien og er naturligt forekommende på vores hudoverflade. P-acnes bakterien trives bedst i lukkede miljøer. Derfor kan døde hudceller og øget produktion af hudfedt, som stopper hudens kirtler til, skabe optimale betingelser for P-acnes at vokse i. Det har vi  skrevet meget mere om i dette blogindlæg om akne


Irritation eller ubalance kan dog vise sig på en række andre måder. Blandt andet som:

 • Tydeligt tør hud der skaller og ser livløs ud
   
 • Rød eller kløende hud som reaktion på påvirkninger udefra 
   
 • Fedtet og skinnende hud, særligt i T-zonen
   

Forskellige reaktioner kan kræve forskellige behandlinger. Netop derfor er det vigtigt at finde ud af, hvilken hudtype du har, før du vælger dine hudplejeprodukter.

Hvilken hudtype har jeg? Bliv klogere på hudtyper og plejerutiner

Måske du har spurgt dig selv: "hvilken hudtype har jeg?" Alle menneskers hud er dog unik. Alligevel er det forholdsvis nemt at kategorisere huden inden for for nogle grove typer. Hudtyperne er især baseret på hudens udseende og reaktioner. Langt de fleste hudplejeeksperter arbejder med fem forskellige.

Normal hud

Selvom man kalder denne hudtype for normal, så er den ikke nødvendigvis mere normal end de andre. Til gengæld døjer den ikke med særlige udsving eller urenheder. Normal hud er typisk kendetegnet ved:

 • Den er i balance – det vil sige, at den hverken virker fedtet eller tør
   
 • Minimale urenheder eller rødme i ansigtet
   
 • Virker blød og smidig og har en fin farve
   

Selvom den normale hudtype ofte er ret selvkørende, må du aldrig glemme at pleje den. Regelmæssig pleje holder nemlig huden ung og sund i længere tid. En god rutine med mild ansigtsrens og fugtgivende creme eller serum morgen og aften er en rigtig god start. 

Fedtet hud

Personer med fedtet hud døjer med en overaktiv produktion af hudfedt. Det skaber tilstoppede kirtler, som igen kan give bumser og rødme. Fedtet hud er derfor ofte kendetegnet ved:

 • Store porer
   
 • Skinnende og fedtet hud – enten i hele ansigtet eller i T-zonen
   
 • Tendens til uren hud eller akne
   
 • Flere og større hudorme

 

Til fedtet hud med urenheder som resultat, kan det være en god idé med en meget målrettet hudplejerutine. Her begår mange den fejl at bruge produkter, som tørrer huden ud. Det efterlader desværre huden usund og irriteret. 

Hos LACTOClear tilbyder vi en linje af plejeprodukter og bumsecreme til uren hud, som reducerer bumser og rødme og genetablerer hudens balance – helt uden at udtørre den. 


Face wash og anti blemish spot ampoule i lys kasse

Tør hud

Den tørre hudtype står i skarp kontrast til fedtet hud. Men selvom personer med denne hudtype sjældent døjer lige så meget med uren hud, er der andre ulemper ved tør hud i ansigtet. Blandt andet er denne hudtype kendetegnet ved:

 • Stram hud, der er lidt trist i farven
   
 • Hud, der nogle gange skaller og falder af
   
 • Større tendens til fine linjer og rynker 

 

Som navnet antyder, har tør hud brug for masser af fugt. Men inden du hælder creme på ansigtet, skal du læse på ingredienslisten. Tør hud har nemlig en tendens til at være særlig sensitiv. Derfor vil den tit reagere negativt på unaturlige ingredienser som kemikalier og parfumer. 

Kombineret hud

Personer med kombineret hud kan tit have svært ved at finde deres hudtype. Det skyldes, at huden i de forskellige zoner af ansigtet kan opføre sig meget forskelligt. Typisk er kombineret hud kendetegnet ved:

 • Konstant eller periodisk fedtet hud i T-zonen 
   
 • Normal eller tør hud i resten af ansigtet
   
 • Tendens til både uren og sensitiv hud

 

De store forskelle kan selvfølgelig udgøre lidt af en kattepine, når personer med kombineret hud skal etablere en god hudplejerutine. Èn mulighed er at bruge forskellige produkter i de forskellige områder. En anden mulighed er at bruge et godt all around-produkt, der behandler den fedtede og urene hud og samtidig tilfører fugt til den normale eller sensitive. Her kan vi igen anbefale produkterne fra os hos LACTOClear. 

Sensitiv hud 

Sensitiv hud har mange træk, der minder om den tørre. Men denne hudtype har mere tendens til at blusse op, blive rød og klø. Derfor er den kendetegnet ved:

 • Skrøbelig og tør hud 
   
 • Periodisk kløe i huden
   
 • Pludselige allergiske reaktioner
   

Nøgleordet, når det kommer til pleje af sensitiv hud, er milde og skånende produkter. De skal helst være naturlige og må ikke indeholde for mange parfumer eller kemikalier. 

Dit abonnement er på pause, dette er et preview