Voksenakne og bumser efter teenageårene – derfor får voksne også bumser

Voksenakne og bumser efter teenageårene – derfor får voksne også bumser

Bumser hører ikke kun teenageårene til. Særligt kvinder døjer ofte med bumser og uren hud op i voksenalderen, og det estimeres, at cirka hver femte kvinde i perioder døjer med uren hud, mens en mindre procentdel døjer af akne. Men når nu teenagehormonerne har sluppet kroppen, hvorfor får vi så stadig bumser?
 

Uren hud og bumser er noget, de fleste af os forbinder med teenageårene, hvor hormoner går amok i kroppen og er med til at give uren hud. Mange voksne døjer dog også med urenhederne, og særligt kvinder er ramt af bumser og sommetider også akne. Og selvom man er voksen, så er det altså stadig hormoner, der spiller ind, når vi som voksne får urenheder.

Talgkirtler, som er skyld i bumser og uren hud producerer nemlig talg, fordi de påvirkes af hormoner. Under menstruation har kvinder derfor også en større risiko for at få en bums eller flere, fordi kvinder i den periode udskiller flere hormoner.

Talgkirtler findes overalt i ansigtet, og de udskiller fedt, som hjælper til, at huden ikke bliver tør.

Talg udskilles normalt gennem huden uden problemer. Men hvis talgkirtlerne tilstoppes, så ophober fedtet sig, og det bliver til en bums. Vi risikerer eksempelvis tilstoppede kirtler, hvis død hud ikke falder af, som det skal, fordi den døde hud blokerer for, at talg kan passere.

Har man altså tendens til uren hud, kan det være en god idé at eksfoliere huden med jævne mellemrum, så man fjerner de døde hudceller. Det er dog vigtigt ikke at eksfoliere alt for tit, da det kan irritere huden unødigt. Mild eksfoliering en til to gange om ugen er dog ofte passende.

Samtidigt kan det være godt også at vende fokus mod det, som kommer ind under huden. Altså det, som vi putter i munden.

Har man fx en meget sød tand, der kræver slik og sodavand hele tiden, så kan det også give flere bumser og uren hud. Søde sager i større mængder påvirker nemlig blodsukkeret, der igen påvirker hormoner, som kan være med til at give urenheder.

Derudover kan vi påvirke huden i en negativ retning, hvis vi drikker meget mælk. Mælk indeholder hormonlignende stoffer, som kan irritere huden, hvis de indtages i visse mængder. Har man altså tendens til uren hud som voksen (og som teenager), kan det være en god idé at skære mælken og mælkeprodukter helt ud af kosten i en periode for at se, om det hjælper på urenhederne.

Desuden er det godt at huske på, at uren hud ikke skal udtørres. Uanset hudtype har huden brug for fugt for at fungere optimalt. Selvom det altså kan være fristende at forsøge at udtørre huden og dermed bumserne, så er det ikke vejen frem, hvis man vil have en sund hud.