Akne og bumser – derfor får alle dem

Akne og bumser – derfor får alle dem

Akne er ubehageligt, irriterende og ikke særlig pænt at se på. Tit er bumser, hudorme og knopper også noget, som vi forbinder med hormonelle og lidt småkiksede teenagere. Men for mange hører akne desværre ikke kun teenageårene til. 
 
Særligt kvinder døjer ofte med bumser og andre former for uren hud langt op i voksenalderen. Faktisk estimeres det, at cirka hver femte kvinde i perioder døjer med uren hud, mens en mindre procentdel døjer med akne. Den urene hud kan vise sig i ansigtet, men også i form af bumser på ryggen, ballerne eller halsen.
 

Men når nu teenagehormonerne har sluppet kroppen, hvorfor får vi så stadig bumser? Hvad er akne og uren hud egentlig for en størrelse? Og vigtigst af alt; hvad kan du gøre for at komme dine hudproblemer til livs? Vi giver dig de svar, du har brug for, i denne artikel. 

 

Hvad er akne? 

Menneskets hud er en kompleks og lidt underlig størrelse. Huden er på den ene side enormt stærk og kan holde til rigtig meget. På den anden side er den utrolig sensitiv, og kan give os mange bekymringer.

Èn af disse bekymringer uren hud. En lidt mere alvorlig af slagsen er akne. 

Akne viser sig som en række forskellige urenheder i huden i ansigtet, på skuldrene og som akne på ryggen. Det kan være som:

 • åbne hudorme med sorte hoveder
   
 • dybtliggende, røde bylder eller cystisk akne (komedoner)
   
 • bumser med betændte toppe 
   

Mange mennesker oplever, at deres akne viser sig som en blanding af de ovenstående. Nogle har voldsomme udbrud, mens andre slipper lidt lettere. Her på siden har vi skrevet mere om de forskellige typer af irriteret og uren hud.

Uren hud eller akne? 

Det kan være ret svært at hitte rede i, hvornår der er tale om bumser og generel uren hud, og hvornår der er tale om akne. På mange måder er de to ting da også næsten det samme – og så alligevel ikke helt. 

Bumser er nemlig tit et af symptomerne på akne. Det er dog langt fra sikkert, at du har akne, bare fordi du har bumser. Bumser kan nemlig være et resultat af, at hudcellerne i de ramte områder ikke fornyr sig selv ofte nok. Så stopper kirtlerne til, og der dannes betændelse.

Akne er til gengæld et resultat af en kombination af bakterier og overfølsomhed over for hormoner i kroppen. Her kan bumser være en irriterende følgevirkning. Det forklarer vi i flere detaljer længere nede. Ofte får de betændte bumser ved akne dog følge af knopper og hudorme


Lactoclear produkter mod akne og uren hud

Kosmetiske og psykiske konsekvenser 

Akne er en meget synlig lidelse. Det er den, fordi den urene hud ofte opstår i ansigtet, hvor den er svær at gemme – og fordi udbruddene med knopper, bumser og hudorme kan være næsten umulige at skjule under makeup. I modsætning til et normalt udbrud af bumser, kan akne også være rigtig svær at komme af med igen. 

For dem, som lider af slem akne op gennem voksenlivet, kan lidelsen have store konsekvenser. De kan føle sig forkerte, grimme eller ulækre at se på. Det kan få dem til at trække sig fra sociale sammenhænge og isolere sig fra venner og familie. 

Desværre er akne ar også en ret almindelig konsekvens af de svære tilfælde af uren hud. Hvis lidelsen ikke bliver behandlet på den rette måde, kan man nemlig risikere at få blivende mærker efter udbruddene. Disse ar forsvinder ikke, heller ikke efter at man er kommet af med selve aknen. 

Det kan føles meget isolerende at døje med akne. Men det er vigtigt at huske, at du ikke er alene med dine problemer med uren hud. I videoen nedenfor kan du se seks paneldeltagere fortælle om deres erfaringer med bumser. 

Hvorfor opstår det?

Det er ikke din skyld, at du lider af akne – lige meget hvad du har hørt og læst. Du synes måske, at du tænker meget over dine hudplejerutiner og dine vaner. Du har prøvet en masse produkter og husmorråd af gennem årene. Alligevel er det som om, at den urene hud holder ved. 

Din livsstil kan ganske vist have indflydelse på, hvor slem din akne bliver. Men måske hjælper det dig at vide, at selve sygdommen er betinget af din krops talgproduktion kombineret med bakterien P-acnes. Derfor er du højst sandsynligt bare mere genetisk disponeret for det end dine venner. 

Alle mennesker producerer hormoner, der fremmer fedtproduktionen i huden. Til gengæld er nogle af os mere følsomme over for den hormonelle påvirkning end andre. Det resulterer i, at talgkirtlerne i huden hos denne gruppe af mennesker producerer for meget talg og derfor nemmere kan stoppe til. 

Tilstoppede kirtler og bakterieangreb

Talgkirtler findes overalt i ansigtet. Her udskiller de talg – eller hudfedt – som hjælper til, at huden ikke bliver tør. Normalt er denne proces problemfri. Men når talgkirtlerne overproducerer fedtet, kan der opstå problemer. Blandt andet fordi de kan stoppe til.
 
Men også fordi bakterien P-acnes trives rigtig godt hos dig, som udskiller ekstra meget hudfedt. P-acnes er en bakterie, der typisk er meget aktiv hos aknepatienter. Faktisk nedbryder den fedtet – men undervejs producerer den affaldsstoffer. Disse affaldsstoffer er med til at skabe betændelse i kirtlerne. 

Hvem får akne?

Alle kan få akne, og langt de fleste oplever på et tidspunkt i livet en grad af akne eller uren hud. Ifølge netdoktor.dk er den urene hud hos de fleste på sit højeste, når de er mellem 17 og 19 år. Det skyldes, at man i denne alder producerer rigtig mange kønshormoner. 

Herefter vil mange opleve, at bumser og hudorme langsomt går i sig selv igen. Det er dog slet ikke unormalt, at den urene hud kan forfølge dig langt ind i voksenlivet. 

Flere kvinder end mænd døjer med akne som voksne – hvorfor det?  

Mange voksne døjer nemlig med urenheder i mild eller værre grad. Særligt kvinder kan være ramt af bumser eller af akne. Og selvom du er voksen, er det stadig hormoner, der spiller ind, når du får urenheder.

Voksne kvinder er nemlig tit mere plagede af akne end mænd, fordi deres hormonproduktion svinger mere end mændenes. Det skyldes, at der er flere begivenheder i kvindens liv, som kan skubbe til hormonbalancen:

 • Menstruation. Kvinder udskiller flere kønshormoner, når de menstruerer. Derfor er der større risiko for uren hud i denne periode.
   
 • Graviditet. Under en graviditet begynder kvindens krop også at producere flere hormoner end normalt. Det betyder, at flere kvinder oplever problemer med akne både før og efter fødslen.
   
 • Overgangsalderen. Her stopper kroppen produktionen af kønshormoner. Den nye ubalance kan også resultere i uren hud. 


Active creme holdes i to hænder

Kan man gøre noget?

Ja, det kan man i dén grad. Mens normale bumser og urenheder er irriterende, er akne en reel hudlidelse. Det betyder, at den bør og kan behandles. Og faktisk er det et problem med rigtig mange behandlingsmuligheder. Det samme gælder faktisk for dig, der bare døjer med bumser i ny og næ.

Det understreges af den danske hudlæge Christian Grønhøj. Han har tre grundlæggende principper, når det kommer til aknebehandling:

“Akne bør behandles som en hudsygdom, der kan belaste både krop og psyke. Al akne kan behandles. Og ar i ansigtet efter akne repræsenterer en trist forpasset chance for effektiv behandling – selvom der heldigvis kan gøres noget.” 

Gode råd til at behandling af akne 

Hvis du mest er plaget af mildere udbrud af uren hud i perioder, kan mindre ændringer i dine madvaner eller hudplejerutiner være tilstrækkelige. Er problemerne mere konstante, kan du bruge nogle bestemte hudplejeprodukter til at komme af med urenhederne.

Til sidst er der muligheden for at søge medicinsk hjælp for akne. Denne løsning vil vi anbefale til dig, der har prøvet de andre alternativer uden held. I de næste afsnit giver vi dig råd og vejledning i, hvordan du får størst succes med de forskellige aknebehandlinger. 

Dét kan du selv gøre

Lige meget om du døjer med enkelte urenheder eller svær akne, så kan nogle simple livsstilsændringer være med til at gøre en forskel. Husk, at det virker rigtig godt for nogle – og måske slet ikke for andre. 
 
Du kan starte med at kigge på, om din hudplejerutine er god for din hud. Når du har tendens til uren hud, kan det være en god idé at eksfoliere huden med jævne mellemrum. Så fjerner du de døde hudceller, som ellers kunne stoppe kirtlerne til. Husk ikke at eksfoliere alt for tit. En til to gange om ugen er ofte nok.
 
Hvis du spiser meget fed og sukkerholdig mad, kan det også give flere bumser og uren hud. Søde sager i større mængder påvirker nemlig blodsukkeret, der igen påvirker hormonerne i kroppen. Nogle eksperter anbefaler også at skære ned på mælkeindtaget. Derfor kan det være en god idé at tænke ekstra over din kost. 

Din daglige hudpleje- og makeup-rutine kan også have stor betydning for hudens sundhed. Vi har lavet en nem guide til, hvordan du gennem din hudpleje kan være med til at forebygge uren hud

Produkter og plejemidler 

Et rigtig godt supplement eller alternativ til livsstilsændringer er hudplejeprodukter mod uren hud. Hos LACTOClear specialiserer vi os netop i denne type af hudpleje. Vores produkter anvender probiotika – varmebehandlede mælkesyrebakterier – som aktivt binder og nedbryder P-acnes bakterien. Det resulterer i færre bumser og urenheder. 

Det særlige ved LACTOClears produkter til hudpleje er, at den varmebehandlede mælkesyrebakterie ikke irriterer og udtørrer huden i processen. Derfor samarbejder vi også med flere af Danmarks førende apoteker. 

Men der er også rigtig mange andre valgmuligheder på markedet, når det kommer til hudpleje mod uren hud og akne. Derfor har du rig mulighed for at finde det plejemiddel, som passer til din hud og dine præferencer. 

Medicin og piller mod akne  

Den medicinske løsning er for dig, som døjer med slem akne – og som ikke kan få bugt med urenhederne på nogen anden måde. Medicinen kan være med til at bekæmpe og forebygge aknen. På den måde minimerer du også risikoen for grimme akne ar på længere sigt.
 
Behandling af akne med medicin ordineres af din praktiserende læge eller af en hudlæge. Derfor er det vigtigt at starte et forløb her, hvis normal hudpleje mod uren hud ikke virker for dig. Typisk vil medicinen enten komme i form af en akne creme eller af piller mod akne. 
 
Nogle typer af medicin er mere kradse end andre. For nogle kvinder vil det være nok med en creme indeholdende azelainsyre eller p-piller, som hæmmer dele af hormonproduktionen. Andre har behov for en antibiotikakur. Det er altid op til en fagperson at vurdere, hvad du kan tåle og har behov for. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Et opslag delt af LactoClear (@lactoclear) den