Kost kan have stor betydning for din hud

Kost kan have stor betydning for din hud
Kost kan have stor betydning for din hud

Der sås ofte tvivl om hvilken kost, der kan være fordelagtig, hvis man har problemer med uren hud. I mange tilfælde skyldes uren hud ubalance i kønshormonerne, men kan dog også påvirkes af ens kost.

Der er ingen vej udenom: Huden afspejler, hvad du spiser. Desuden viser adskillige studier, at et højt insulinniveau i blodet bidrager til at trigge produktionen af Androgen (mandlige) kønshormoner, hvilket danner hudfedt og øger hastigheden af celledød i huden. Den øgede mængde af fedt og døde celler er med til at danne hudorme og bumser. Spiser man mange hurtige kulhydrater, såsom hvidt brød, chips, fastfood, sukker, kager og pomfritter øges insulinniveauet i blodet markant, og tendensen til uren hud forhøjes.

Stress kan ligeledes have en negativ effekt på uren hud, da stress øger mængden af stresshormoner. Disse stresshormoner øger, ligesom insulinniveauet, mængden af de mandlige kønshormoner og dermed yderligere tendensen til uren hud.
 

 

Gavnlig mad til uren hud

Når det handler om mad som er god for huden, så er der nogle få gode ting, som er værd at huske på:

 • Sunde fedtstoffer som mandler, avocado, nødder, oliven, kokos, fede fisk, hørfrøolie, fiskeolie og olivenolie. Mange forsøger helt at undgå fedt i deres kost, men det er vigtigt ikke at være fedtforskrækket. For får man ikke nok fedt, så afspejles det ofte i huden. De sunde fedtstoffer er nemlig essentielle for at danne en ny og sund hud. Derudover er sunde fedtstoffer yderst vigtige stoffer for organerne.
 • Grøntsager og bælgfrugter, de såkaldte lange kulhydrater, er vigtige, da de spiller en vigtig rolle ift. at holde blodsukkeret stabilt.
 • Antiinflammatorisk kost.
   

Antiinflammatorisk kost

Inflammation er en betegnelsen for en betændelseslignende tilstand i kroppen, hvilket uren hud ligeledes er. Inflammation er en reaktion på noget, der irriterer eller aktiverer immunforsvaret.

Faktorer der øger inflammationsniveauet er blandt andet manglende nattesøvn, stress, tobak, alkohol og de føromtalte hurtige kulhydrater. Heldigvis er det nemt at øge indtaget af antiinflammatorisk kost, da det findes i mange forskellige fødevarer.

Blandt antiinflammatoriske fødevarer er:

 • Ingefær: Indeholder de stærkt antiinflammatoriske Gingeroler. Drik et ingefærshot hver dag eller kom ingefær i wokken eller i smoothien.
 • Hvidløg: Består af de antiinflammatoriske og betændelseshæmmende stoffer Aliin og Allicin. Anvend hvidløg i salater, dressinger eller wokretter.
 • Mynte: Indeholder gavnlige plantenæringsstoffer, der ikke alene fremmer en god fordøjelse, men også har antiinflammatorisk effekt. Brug mynte i te og smoothies.
 • Kål: Alle former for kål har en antiinflammatorisk effekt på kroppen. Damp, svits, bag eller brug kålen rå i for eksempel salater. Kål er desuden fiberrigt og gavnligt.
 • Omega 3 fedtsyrer: Fås fra fede fisk, hørfrø eller olier fra selv samme. De fleste af os får mange Omega 6 olier gennem kød, mælkeprodukter og raffinerede olier, der fremmer inflammation i kroppen. Derfor kan det betale sig at øge indtaget af Omega 3, da de har en antiinflammatorisk effekt og derfor kan modvirke de andre inflammationsfremmende fedtstoffer.
 • Monoumættede fedtsyrer: Kan indhentes fra ekstra jomfruolivenolie, avokado og mandler. Disse fedtstoffer stabiliserer blodsukkeret og reducerer inflammationerne, der måtte opstå fra eksempelvis brød, pasta, sukker og alkohol.
   

Alt i alt kan det betale sig at holde de inflammatoriske niveauer nede livet igennem – ikke kun for at få en smukkere hud, men også for at minimere udviklingen af de fleste former for velfærdssygdomme. Det behøver ikke at være svært at spise antiinflammatorisk kost - det handler blot om at vide hvilke fødevarer, der dæmper, og hvilke fødevarer, der fremmer inflammation i kroppen.