Undgå tør og kedelig hud i vintermånederne

Undgå tør og kedelig hud i vintermånederne

Efteråret er gået, og vinteren er ved at gøre sit indtog. Dagene bliver kortere, og vinterens mørke timer fylder mere og mere. Temperaturerne falder, og den bidende kulde får folk til at søge indendørs i varmen. Men det kolde vejr udenfor kombineret med radiatorvarmen indenfor giver også mange tør hud i vintermånederne, hvilket kan være både generende og knap så pænt.

 

Vinterens klima udtørrer huden

Mange lider af tør hud hele året, men alle former for tør hud forværres om vinteren, da temperaturskift, blæst, frost og kulde har tendens til at udtørre huden på nul komma fem. Om vinteren falder luftfugtigheden, og det reagerer huden på ved at udskille fugt, hvilket gør, at den bliver tør.

Tør hud føles næsten som en maske, der strammer og gør ondt. Derudover medfører tør hud i mange tilfælde kløe og små flager i huden, som virker generende.

 

Sådan undgås tør hud i vintermånederne

Kombinationen af vintersæsonens bidende kulde og radiatorvarmen får ofte huden til at skrige efter ekstra fugt. Det er derfor vigtigt, at huden tilføres rigeligt med fugt, hvis man ønsker at beskytte den mod vinterkulden.

Det lyder måske simpelt, at huden blot skal tilføres ekstra fugt, men fugten skal rent faktisk komme flere steder fra:

 • Først og fremmest er det vigtigt at have en fed creme, som giver huden masser af fugt. Her er LACTOClear's Active Cream et godt bud, da det er en fed creme, som fugter og giver huden næring. Cremen er yderst effektiv, fordi den værner om hudens naturlige bakterier, så man undgår udtørring af huden. Cremen skal bruges to gange dagligt, både morgen og aften.
   
 • For at tilføre huden mest muligt fugt, er det derudover en god ide at eksfoliere huden 1-2 gange om ugen. Eksfolieringen sørger for, at huden har nemmere ved at optage fugten fra dag- og natcremen. Her kan LACTOClear's Exfoliating Cleanser eksempelvis bruges, da den ikke er grovkornet og derfor ikke irriterer huden, så den bliver mere skrøbelig, end den måske er i forvejen.
   
 • Et andet tip til at undgå tør hud er at spise omega-3 fiskeolie som et supplement til kosten. Omega-3 findes i fed fisk, men mange får ikke den mængde, som huden har brug for.

Sidst men ikke mindst er der en del gratis og nemme metoder, der kan afhjælpe udtørring af huden. Et par af dem er fx, at:

 • Undgå brugen af sæbe i vintermånederne. Når kroppen skummes ind, irriterer og udtørrer sæben i mange tilfælde huden. Et godt alternativ er badeolier eller body wash uden sæbe, som ikke har samme udtørrende effekt på huden, som sæbe har. Det er faktisk heller ikke helt dumt at skrue ned for badene i vintermånederne, da varmt vand også er en af synderne, når det kommer til tør hud. Vask i stedet hænderne i lunkent vand, og hvis man er ekstra modig, kan badene også tages i lunkent vand.
   
 • Lufte ud i lejligheden eller huset dagligt. Det kan måske lyde underligt at lufte ud, når det er minusgrader udenfor, men det er i den grad vigtigt, hvis man vil undgå tør hud i vinterperioden. Som nævnt tidligere er faldet i luftfugtigheden i vintermånederne en af kerneårsagerne til tør hud. Ved at lufte ud, skaber du balance i luftfugtigheden og dermed balance i huden.

Tør vinterhud er altså ikke en universel tilstand, som ingen midler ikke kan klare. Ved at tilføre huden ekstra fugt og følge et par enkle metoder i dagligdagen, kan du undgå eller afhjælpe tør og irriteret hud i vintermånederne.