Skønhed kommer (også) indefra

Skønhed kommer (også) indefra

Onsdag d. 11 oktober 2017

Vil du have en pæn hud, så kan det være en god idé at skabe et solidt fundament indefra og ikke kun pleje huden udefra. 

Huden har nemlig brug for både mineraler, vitaminer og fedtsyrer - nogle personer har brug for flere end andre, afhængigt af hudtypen. 

Døjer man eksempelvis med tør hud, skal huden bruge flere Omega 3-fedtsyrer og B-vitamin, og er det akne, der skaber problemer, kan det være en fordel at indtage ekstra Zink og A-vitamin. 

Visse mineraler, vitaminer og fedtsyrer kan produceres naturligt i kroppen eller findes i den daglige kost, hvorimod andre med fordel kan indtages som kosttilskud.

Vi har samlet en liste med en række af de mineraler, vitaminer og fedtsyrer, der kan have en gavnlig indvirkning på huden og findes i diverse kosttilskud. 

  • A-vitamin: Mangel på A-vitamin kan medføre tør, rynket og ikke mindst uren hud. Antioxidanten bidrager til at ilte huden og gøre det yderste hudlag tyndere, hvilket er fordelagtigt, da produktionen af døde hudceller i det yderste hudlag er den primære årsag til urenheder. Desuden reducerer A-vitamin rynker, da det øger produktionen af kollagen.


Antioxidanten styrker også blodomløbet, hvilket giver huden glød, og immunforsvaret, der hjælper med at genopbygge huden.

  • B-vitamin: Dette vitamin er også vigtigt, når man ønsker en sund hud. B-vitamin kan bidrage til at afhjælpe uren hud og akne samt regulere hudens pigmentproduktion, så huden kan se yngre og mere ensartet ud. Derudover er vitaminet en god fugtkilde og derfor optimal til personer, der døjer med tør hud.


Det kan være en fordel at indtage B-vitamin Complex for at opnå det mest optimale resultat af B-vitamin, eftersom det kombinerer alle typerne af B-vitamin og dermed sikrer den bedste optagelse. 

  • C-vitamin: Denne antioxidant hjælper hudens regenerering, ligesom B-vitamin. C-vitamin kan også afhjælpe pigmentforandringer, idet det ilter og renser huden naturligt - som en form for exfoliering. 


Desuden bidrager C-vitamin til dannelsen af kollagen, der i korte træk er hudens styrke og derfor vil minimere fine linjer og rynker. 

  • E-vitamin: Vitamin E er ligeledes en antioxidant og er særligt effektiv, når det handler om at reducere aldringstegn. Dette skyldes, at E-vitamin bidrager til opbyggelsen af muskler. Antioxidanten kan desuden forebygge tør hud, da den hjælper huden med at frembringe dens naturlige olier.

  • Omega-3 fedtsyrer: Apropos olier så er omega-3 fedtsyrer et sundhedsfremmende fedtstof, der ligeledes er gavnligt for huden. Fedtsyrerne afhjælper tør hud og virker antiinflammatorisk, hvorfor det er nyttigt for folk med hudsygdomme som akne, psoriasis og diverse eksemer.

  • Silica: Et mineral, der er kendt for at styrke hår, hud, negle, knogler og bindevæv. Silicas største force er, at det binder vand til kroppens celler og derfor holder huden fugtet. Denne egenskab gør Silica ideelt som en ingrediens til en sund hud med både færre urenheder og færre rynker. 

  •  Zink: Stoffet findes naturligt i kroppen, men kan ved ekstra tilskud specielt bidrage til at hele sår og reducere uren hud. Zink afgifter kroppen og er derfor sundhedsfremmende generelt. Desuden hjælper Zink til optagelsen af A-vitamin, der, som tidligere nævnt, også er gavnligt for huden. 

  • Torskelevertran: Foruden at være en god kilde til de førnævnte Omega-3 fedtsyrer, indeholder torskelevertran også både A-, D- og E-vitamin, jod og fosfor. De mange gode indholdsstoffer i levertrannen bidrager til at minimere uren og irriteret hud.

Mange kosttilskud vil altså kunne hjælpe huden med at blive sund indefra, lige såvel som kosten kan. Læs mere om sund hud og kost her.

Hudplejen udefra spiller imidlertid stadig en stor rolle, når det kommer til pleje og sundhed. Læs mere om hudpleje på LACTOClears blog og i LACTOClears Facebook-gruppe, hvor vi deler erfaringer omkring uren hud.