Er komælk og uren hud forbundet?

Er komælk og uren hud forbundet?

Torsdag d. 20 juli 2017

Der findes utroligt mange myter om uren hud. Hvordan man får uren hud, hvad der er skyld i uren hud, og hvordan uren hud bekæmpes. At komælk og bumser og urenheder kan have en direkte sammenhæng, er dog ikke én af dem.

Når vi taler om en hudtilstand som akne eller uren hud, som rammer så mange mennesker, så er det utroligt, at der stadig er så lidt viden om, hvad det er, der påvirker huden, så den får urenheder.

Visse ting bliver der dog i disse år forsket en del i, og det er bl.a., hvilken effekt, mælk og mælkeprodukter har på kroppen – og deriblandt huden.

Mens det tidligere har været lidt en ammestue-historie, at mælk skulle påvirke huden, så er der over de senere år forsket en del i sagen. Og der er forbindelse mellem den mælk, som du drikker som en del af din morgenmad, og den bums, som du fik på hagen dagen derpå.

Kort fortalt, så er akne en inflammatorisk tilstand i huden. Fedtstoffer bliver fanget i porerne og kan ikke komme ud, så de tilstoppes, bakterier samler sig, og du får en bums.

Komælk kan dog også være med til at skabe inflammationer i huden. Hormonerne i komælk kan nemlig reagere sammen med testosteron i kroppen. Det sætter produktionen af sebum i huden op, og porerne tilstoppes.

Det er altså hormonerne i komælk, som i sidste ende kan give bumser. Nogle reagerer meget på komælk, andre slet ikke. 

Det er dog, tilsyneladende, ikke helt ligegyldigt, hvilke mælkeprodukter du spiser og drikker. 

Nogle argumenterer for, at sødmælk og andre fede mælkeprodukter kan være bedre for huden end skummetmælk og mere fedtfri mælkeprodukter.

Desuden er det ikke nødvendigvis alle mælkeprodukter, som altså stammer fra mælk, der mistænkes for at forårsage uren hud. 

Mens mælk og is betragtes som syndere, så er der flere, der peger på, at yoghurt og ost i mindre grad skaber urenheder, og det forklares bl.a. med, at disse indeholder mælkesyrebakterier, som hjælper med at balancere hudens (og kroppens) bakterieflora. 

Man behøver altså ikke nødvendigvis at skære alt, som kommer fra komælk, ud af sin kost, hvis man vil forsøge sig med, om det har indflydelse på hudens tilstand og på urenhederne. 

Man kan fx starte let ud ved at skære ned på mælken, erstatte minimælken med federe mælkeprodukter, og måske vælge en svalende sorbet i sommervarmen i stedet for den store flødeis. 

Mange af hverdagens mælkeprodukter kan i øvrigt nemt erstattes med plantemælk, som kan købes i alle supermarkeder. Og hvis det ikke virker, så kan man også forsøge at skære nogle af de andre mælkeprodukter ud for en periode. Det vil ofte tage et par måneder, inden man ser en reel effekt.

At tage komælk og mælkeprodukter ud af kosten er naturligvis ikke altid hele kuren mod uren hud. Husk også at rense huden morgen og aften samt at fugte huden godt et par gange om dagen.