Hudhygiejne: Rens uden at overrense

Hudhygiejne: Rens uden at overrense

Mandag d. 18. september

Hudhygiejne er essentiel for hudens tilstand, eftersom en dårlig hudhygiejne kan være med til at forårsage uren hud eller gøre uren hud værre. Et af de vigtigste elementer omkring hudhygiejne er derfor rens som en del af den daglige hudplejerutine. Men hvor ofte skal vi rense og hvordan?

 

VIGTIGHEDEN AF RENS

Den mest velkendte grund til, at man bør rense huden inden sengetid, er tilstopningen af porrer. Porrerene bliver, for kvinders vedkommende, ofte tilstoppet af makeup, men bliver også smudset til af for eksempel forurening, mados, døde hudceller og bakterier.

De sidstnævnte syndere er måske ikke dem, der først falder en ind, når man tænker på huden, men de kan ikke desto mindre være lige så slemme for huden som makeup.

Bakterier kan komme alle mulige steder fra. Vi får hele tiden bakterier på vores hænder og overfører dem herefter let til ansigtet, når vi sætter hånden under hagen eller mobiltelefonen til øret og kinden.

Lader man porrerne være tilstoppede af snavs natten igennem, er der større risiko for, at der dannes bumser. Derudover er det om natten, at hudens cellefornyelse er størst, og den cellefornyelse kan blive hæmmet, hvis huden er tildækket af smuds.

Når huden regenererer sig selv om natten, udskiller den samtidig diverse affaldsstoffer. Derfor er det vigtigt at give sig tid til at rense huden hver morgen, så disse affaldsstoffer fjernes, inden huden igen påføres ansigtscreme og make-up samt bliver udsat for forurening, når vi går gennem byen.

 

BIBEHOLDELSE AF BAKTERIER OG FUGT

Lige såvel som det er vigtigt at fjerne bakterier fra huden, er det også vigtigt at beholde visse bakterier på huden.

Nogle bakterier fungerer nemlig som en forsvarsmekanisme og hjælper den til at klare de strabadser, den bliver udsat for i løbet af dagen – det kunne eksempelvis være føromtalte snavs fra blandt andet forurening og makeup.

Det samme gælder for hudens fugtbalance, der også gerne skal bibeholdes efter, at huden er renset.

Opsummerende set, bør man altså bruge renseprodukter, der renser huden i dybden, men som samtidigt ikke ”overrenser”. Hvis huden overrenses, er der nemlig en risiko for, at man kommer til at fjerne alle de gode bakterier samt fugten fra huden.

 

UREN HUD OG RENS

Mange tror fejlagtigt, at vejen ud af uren hud findes gennem rens – og gerne meget af det. Muligvis stammer denne opfattelse fra selve udtrykket ”uren hud”, der i virkeligheden er temmelig misvisende, da det ikke er noget, der bare udviskes, hvis du renser nok.

Det ér altså vigtigt at rense huden – uanset om man har uren hud eller ej. Men det er ikke ligegyldigt, hvordan man renser og med hvad. En skånsom rens vil nemlig rense huden skånsomt men stadig bevare hudens fugt- og bakteriebalance intakt.

 

SKÅNSOMHED FREM FOR ALT

En skånsom vask er altså alfa-omega, når det handler om at rense huden. Skrappe renseprodukter med for eksempel et højt indhold af alkohol eller for kradse ansigtsscrubs kan blot ende med at gøre ondt værre. De kan irritere huden og sågar være med til at forårsage ar. 

Hovedpointen omkring hudhygiejne og rens er altså, at huden bør renses morgen og aften. Det skal dog gøres mildt og skånsomt, så man ikke volder mere skade. 

Brug en ansigtsvask morgen og aften, som renser huden for døde hudceller, og som bruges to gange ugentligt.

Overrensning af uren hud er en ud af mange myter, der findes om uren hud. Læs om flere myter her.